Jos etsit kustannustehokasta, helppoa, turvallista ja huoletonta lämmitysratkaisua, kaukolämpöön liittyminen kannattaa ehdottomasti! Kaukolämmön voi myös valita myös täysin uusiutuvilla polttoaineilla tuotettuna Vihreänä lämpönä. Lisää tietoa kaukolämmöstä löydät mm. täältä: Kuluttajille – Lämpö
Voit selvittää lämpöliittymän saatavuuden tekemällä saatavuuskyselyn täällä: Liittymäkysely
Tarkemmat ohjeet kaukolämpöön liittymiseen löydät verkkosivuiltamme täältä: Kaukolämpö rakentajille
Kaukolämmön liittymismaksut ja käyttökustannukset löydät hinnastoistamme: Hinnastot ja sopimusehdot
Kaukolämmön hinta muodostuu perus- ja energiamaksusta. Omakotitalojen ja paritalojen kuukausittaiset perusmaksut perustuvat kiinteistön rakennustilavuuteen. Lämpösopimuksessa ja laskutuksessa näkyvä tilausvesivirta (m³/h) on määritetty kiinteistön rakennustilavuuden perusteella. Energiamaksun perusteena on kiinteistön kuluttaman lämpöenergian määrä, joka mitataan Alvan omistamalla kaukolämpömittarilla.
Molemmat voimalaitoksistamme, Keljonlahti ja Rauhalahti, ovat sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia. Yhteistuotannossa säästetään polttoaineita noin kolmannes sähkön ja lämmön erillistuotantoon verrattuna. Lisäksi tuotamme biokaasusta sähköä ja lämpöä omassa mikro-chp -laitoksessamme. Vuonna 2023 käyttämiemme biopolttoaineiden osuus oli 72 %. Tavoitteemme on, että energiantuotannostamme on hiilineutraalia vähintään 80 % vuonna 2025 ja 100 % vuonna 2030. Lisätietoa energiantuotannostamme löydät täältä: Energiantuotanto.
Hiilineutraaliustiekarttamme löydät sivulta: Hiilineutraaliksi 2030 .
Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että energiayhtiön vastuulla on kaukolämpöverkosto voimalaitokselta kiinteistön energiamittarille saakka. Kiinteistössä oleva kaukolämpölaitteisto ja sen osat ovat taloyhtiön tai asukkaan (esim. pientalo) vastuulla.
Tarjoamme uusille kaukolämpöasiakkaille maksuttoman kaukolämpölaitteiden käytönopastuksen, jonka voit tilata asiakaspalvelustamme p. 014 366 4010. Voit myös tutustua Kaukolämmön ABC -ohjeeseen.
Voit seurata energian käyttöäsi sähköisessä asiointipalvelussamme (Monitori). Monitoriin rekisteröitymällä ja kirjautumalla saat mm. tiedot kulutuksestasi ja laskuistasi sekä voit tilata oman alueesi häiriötiedotteet puhelimeesi tai sähköpostiisi. Kirjaudu / rekisteröidy Monitoriin tästä.
Tarkista ensin, onko alueellesi merkitty häiriöitä tai työmaita, jotka voivat aiheuttaa suunniteltuja keskeytyksiä.
Häiriötiedotteet löydät täältä: Häiriöt
Suunnitellut työkeskeytykset löydät täältä: Työmaat
Ohjeita mahdollisen vian määrittämiseen löydät täältä: Kaukolämmön vianetsintäohje. Tarvittaessa voit soittaa vikapäivystysnumeroomme 014 366 4040.
Kaukolämpövesi on vihreää. Se värjätään vihreäksi elintarvikekelpoisella väriaineella, jotta mahdollisten vuotojen ja putki- tai laiterikkojen havaitseminen olisi helpompaa. Mikäli kaukolämmön asiakkaana havaitset suihkusta tai hanasta tulevan vihreää vettä, kannattaa olla yhteydessä lämpöurakoitsijaoikeudet omaavaan LVI-urakoitsijaan. Katso tästä lämpöurakoitsijalistaus.
Kaukolämpöveden jäähtymä kuvaa lämpötilaeroa kiinteistöön saapuvan menoputken ja kiinteistöstä poistuvan paluuputken välillä. Eli jäähtymä kuvaa sitä, kuinka tehokkaasti lämpö siirtyy lämmönjakokeskuksen välityksellä kiinteistöön.
Kaukolämmön asiakaslaitteiden toimiessa oikein jäähtymä on suuri, eli kaukolämpövesi luovuttaa lämpöenergiaa tehokkaasti lämmönvaihtimen välityksellä asiakkaan lämmitysjärjestelmään. Pieni eli huono jäähtymä aiheutuu lähes poikkeuksetta asiakkaan säätölaitteiden viasta, jonka vuoksi säätöventtiili päästää lävitseen tarpeettoman suuren kaukolämpövesivirran jäähtymän samalla heikentyessä.
Normaali jäähtymä on kesäajan ulkopuolella 40-70 astetta. Jos jäähtymä on alle 20 astetta, se on heikko ja syy kannattaa selvittää. Kesäaikaan, kun lämmityksentarvetta ei ole, jäähtymä tyypillisesti heikkenee.
Vaikka kaukolämpölaitteet eivät paljoa huoltoa kaipaa, ne kannattaa tarkastaa lämmityskauden alkaessa. Pienillä tarkastuksilla ja säädöillä säästää helposti energiaa. Kiinteistössä sijaitsevat lämmönjakolaitteet omistaa kiinteistön omistaja.
- Suurimmilla pakkasilla kaukolämpövesi voi olla jopa yli 100-asteista. Pidä lämmönvaihdinhuone siistinä, joka takaa sen, että mahdollisissa häiriötilanteissa asentaja tai huoltomies voi työskennellä tilassa nopeasti ja turvallisesti.
- Katso lämmitysverkoston paineen riittävyys putkessa olevasta painemittarista. Mikäli painetta pitää saada nostettua, avataan lämmityspiirin täyttöventtiiliä. Kun paine on sopivalla tasolla, venttiili suljetaan.
- Tarkasta tekninen tila myös silmämääräisesti. Kiinnitä huomiota putkien kuntoon ja mahdollisiin vuotoihin. Jos vuodonmerkkejä näkyy, ota yhteyttä lämpöurakoitsijaan. Lämpöurakoitsijalistaus
- Tarkasta kaukolämmön tulo- ja paluuveden lämpötilaero. Veden jäähtymä on hyvä lämmönjakolaitteiston toiminnan mittari. Mitä suurempi lämmön pudotus kuuman tuloveden ja kylmemmän paluuveden välillä on, sitä paremmin kiinteistön laitteet hyödyntävät kaukolämpöveden lämpöenergian talon ja käyttöveden lämmitykseen.
Linkin videossa käydään läpi edellä mainitut tarkastustoimenpiteet.
Kaukolämmön yleisten sopimusehtojen mukaisesti:
- Asiakkaan tulee ilmoittaa omien kaukolämmön pääsulkulaitteidensa sulkemisesta lämmönmyyjälle
- Asiakas saa sulkea lämmönmyyjän sulkulaitteet ainoastaan hengen, terveyden tai omaisuuden välittömän vahingoittumisen vaaran uhatessa tai lämmönmyyjän pyynnöstä. Sulkemisesta on ilmoitettava lämmönmyyjälle välittömästi.
Lyhytkestoisten huoltotöiden ajaksi sulkuventtiilit on mahdollista sulkea, mutta pitkäkestoisten remonttien osalta on syytä olla yhteydessä Alvaan. Kylmien kelien aikaan sulkuventtiilien sulkeminen aiheuttaa kaukolämpöputkille jäätymisvaaran vesikierron loppumisen myötä.
Ennen kaivamista tutustu seuraavaan ohjeeseen: Kaivuohje
Kaukolämpötaloissa asuville sähkökatkojen vaikutukset ovat pieniä: Lämmitys- ja ilmastointilaitteet hiljenevät, mutta parissa tunnissa asunto ei ehdi jäähtyä merkittävästi. Kaukolämpöverkostossa vesi pyritään pitämään liikkeellä kaikissa tilanteissa, jolloin se ei jäädy eikä jäähdy.
Sähkökatkot vaikuttavat veden lämpötilaa säätelevän laitteen toimintaan ja pysäyttävät venttiilin siihen asentoon, jossa se on ollut ennen sähkökatkon alkamista. Normaalissa tilanteessa säätölaite toimii kulutuksen mukaan ja pitää käyttöveden talon runkovesijohdossa 55-58-asteisena. Kovimpien pakkasten aikaan rakennukseen tuleva kaukolämpövesi on 110–115-asteista, joten säätölaitteen tilasta riippuen lämpimän käyttöveden lämpötila voi poiketa voimakkaasti tavoitelämpötilasta. Kylmän käyttöveden lämpötilaan sähkökatkoilla ei lähtökohtaisesti ole vaikutusta.
Kun sähkökatko päättyy, veden käyttö on syytä aloittaa varovasti. Veden lämpötila saattaa vaihdella ja hanoista voi tulla polttavan kuumaa vettä! Veden lämpötila voi olla ensin alkuun myös normaali ja muuttua kuumaksi vasta juoksutuksen jälkeen. Koska veden lämpötilaa ei voi etukäteen tietää, varovaisuus on paikallaan.