Tiesitkö, että Alva on mukana suojelemassa keskisuomalaisia vesiä?

Keski-Suomen Vesi ja Ympäristö ry on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon yhteistyö- ja asiantuntijajärjestö, jonka tehtävä on edistää toiminta-alueensa vesien suojelua ja hoitoa. Yhdistystä olivat v. 2019 perustamassa Alvan lisäksi Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy sekä Petäjäveden kunta. Toiminta käynnistyi vuonna 2020 järjestyksessään 11. valtakunnallisena vesiensuojeluyhdistyksenä. Myöhemmin yhdistys on saanut lisää jäseniä niin keskisuomalaisista kunnista kuin yrityksistä.

Toiminnallaan Keski-Suomen Vesi ja Ympäristö ry tavoittelee puhtaita ja hyvinvoivia vesistöjä edistämällä vesien hoitoa ja suojelua Keski-Suomen maakunnan alueella. Työtä tehdään yhteistyössä alueen eri sidosryhmien kuten maanomistajien, osakaskuntien, kyläyhdistysten, kuntien ja yritysten kanssa. Yhteistyö voi olla esimerkiksi osallistumista vesienhoidollisiin yhteishankkeisiin hankekumppanina tai toimimista hankkeissa asiantuntijakumppanina.

Yhdistyksen toimintamalli ja tarkoitus on yleishyödyllinen ja toiminta pohjautuu asiantuntemukseen, faktaan ja puolueettomuuteen.

Tärkeimmät vesiensuojelutoimet tehdään maalla

Hankkeet, joita Keski-Suomen Vesi ja Ympäristö hallinnoi, keskittyvät pääasiassa vesistöjen valuma-alueille kohdennettaviin vesienhoitotoimiin sekä virtavesien kunnostus- ja vaelluskalojen seurantahankkeisiin. Valuma-alueen tila ja sieltä valuvat vedet määrittävät alapuolisten vesistöjen tilan: veden laadun ja määrän. Lisääntyvät vesistökuormat ja tulvaongelmat ovat seurausta valuma-alueiden luontaisen veden pidätys- ja suodatuskapasiteetin heikentymisestä. Kaupunki- ja taajamatulvat tulevat lisääntymään muuttuvan ilmaston myötä ja esimerkiksi vesistöjen tummumiskehitys hankaloittaa raakaveden hyödyntämistä talousvedeksi kohonneiden puhdistuskustannusten myötä.

Vain vaikuttamalla valuma-alueilla, voidaan negatiiviseen kehitykseen puuttua.

Lue lisää yhdistyksen toiminnasta www.k-svy.fi

Hyvää Maailman vesipäivää!

Maailman vesipäivä – World Water Day
Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Vuonna 2025 vesipäivää vietetään jäätiköiden suojelun teemavuoden merkeissä.