Palveluiden toimitusvarmuuden ja kestävien energiaratkaisujen edistämiseksi Alva investoi tänäkin vuonna lähes 30 miljoonaa euroa vesihuollon, sähkö- ja kaukolämpöverkkojen kehittämiseen ja ylläpitoon Jyväskylässä ja Viitasaarella. Merkittäviin hankkeisiin sisältyvät muun muassa Taulumäen vesitornin rakentaminen, Janakan ylävesisäiliön saneeraus sekä uutta teknologiaa hyödyntävät etäluettavat sähkömittarit ja vesimittarit. Lisäksi kaukolämmön polttamattomaan energiantuotantoon tähtäävät erillisinvestoinnit etenevät suunnitellusti aikataulussa ja vahvistavat Alvan sitoutumista polttamattomaan energiantuotantoon.

Alva hoitaa Jyväskylässä noin 150 000 asukkaan vesihuoltoa, joka sisältää mm. noin 900 kilometriä talousvesiverkostoa ja yli 900 kilometriä jätevesiverkostoa. Lisäksi hulevesiverkostoa on lähes 350 kilometriä. Viitasaarella vesihuoltoverkostoa on noin 180 kilometriä.

Kuluvan vuoden aikana Alva panostaa vesihuoltoon yli 18 miljoonan euron investoinneilla. Näihin sisältyvät muun muassa Taulumäen vesitornin ja Janakan ylävesisäiliön rakentaminen, Haapaniemen vesijohtosaneeraukset ja eri tuotantolaitosten kehittämisinvestoinnit. Uudistuksilla varmistetaan vedentuotannon ja toimituksen varmuus sekä kestävän vesihuollon edellytykset vuosikymmeniksi eteenpäin.

Investoinnit kantakaupungin alueella sijaitsevaan sähköverkkoon ovat noin 5 miljoonaa euroa, ja ne kohdistuvat muun muassa vihreään siirtymään valmistautumiseen sekä toimitusvarmuuden säilyttämiseen jakeluverkoissa. Sähkömittareiden vaihtaminen uuden sukupolven laitteisiin kiihtyy, ja kaupunkirakentamisen yhteishankkeissa Anttoninkadulla ja Kauramäki II -alueella Alva toteuttaa sähköverkon uudistuksia osana alueiden infrastruktuurin kehittämistä.

– Meille on tärkeätä, että asiakkaamme saavat puhdasta vettä, kestävästi tuotettua lämpöä ja sähköä mahdollisimman luotettavasti. Lisäksi haluamme tukea asiakkaitamme energiamurroksessa tarjoamalla kestäviä ja moderneja ratkaisuja, kuten älykkäitä energianhallintapalveluita sekä energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja. Uskon vahvasti, että tämä luo hyvää pohjaa Jyväskylän ja Viitasaaren elinvoimaisuudelle ja tulevaisuuden energiajärjestelmälle, Alvan verkoista ja omaisuudenhallinnasta vastaava johtaja Toni Hemminki kertoo.

Uusiutuvalla sähköllä tuotettu kaukolämpö tulossa vuonna 2026

Alvan tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2030. Tavoitteen saavuttamiseksi käynnissä on yli 65 miljoonan euron investointiohjelma. Polttamattomalla teknologialla tuotettuun energiaan tähtäävät projektit etenevät aikataulussa. Nenäinniemeen, Jyväskylän jätevedenpuhdistamon tontille rakentuu lämpöpumppulaitos, joka hyödyntää jätevedestä talteen otettua lämpöä. Hanke valmistuu ja otetaan käyttöön ensi vuonna.

Vuonna 2026 otetaan käyttöön myös Rauhalahteen rakentuva, kahdesta sähkökattilasta ja kaukolämpöakusta koostuva kokonaisuus. Yhdessä nämä hankkeet mahdollistavat joustavan ja päästöttömän lämmöntuotannon. Sähkökattiloiden, kaukolämpöakun ja puhdistetusta jätevedestä lämmön talteen ottavan lämpöpumppulaitoksen käyttöönoton myötä Alvalla on vuonna 2026 mahdollisuus tuottaa 30–40 prosenttia Alvan kaukolämmön pääverkon lämmöntuotannosta polttamattomalla tekniikalla. Eli käytännössä kesäkaudella huhtikuusta alkaen aina lokakuulle saakka.

– Alva ja Jyväskylän seutu ottavat näillä toimilla merkittävän askeleen kohti polttamatonta kaukolämmön tuotantoa. Uusiutuvalla sähköllä ja jätevedestä talteen otetulla kaukolämmöllä ei ainoastaan vähennä päästöjä ja vahvista alueemme huoltovarmuutta, vaan tuemme myös sähköjärjestelmän tasapainoa. Muuttuvassa toimintaympäristössä vastaamme ja varaudumme näillä toimilla myös nousseiden tuotantokustannusten ja kasvavien ympäristövaatimusten haasteisiin, Hemminki jatkaa.


Kuva: Havainnekuva Taulumäen vesitornista Aatoksenkadulta länteen. Sweco Finland Oy.