Sekaviemäröidyille kiinteistöille on otettu käyttöön erillinen kiinteä, kuukausiperusteinen maksu. Vuoden alussa voimaan tullut maksu on otettu käyttöön Jyväskylässä ja Viitasaarella niille kiinteistöille, jotka ohjaavat hulevetensä viemäriverkostoon. Maksulla Alva haluaa ohjata kiinteistöjä erottelemaan hule- ja jätevedet asianmukaisesti. Vastuu asioiden korjaamisesta ja kustannuksista kuuluu kiinteistölle.
Tehtyjen selvitysten ja tutkimusten perusteella tunnistettuja hulevesiongelmakiinteistöjä on Jyväskylässä noin sata, Viitasaaren keskustan alueella muutamia kymmeniä. Arvioiden mukaan ongelmakiinteistöjen määrä on kuitenkin tätä suurempi. Viitasaarella pientalojen tilannetta ei toistaiseksi ole kartoitettu, mutta on oletettavaa, että myös usealla pientalolla on sekaviemäröinti.
– Vuosien varrella olemme muistuttaneet ja ohjeistaneet näitä tunnistettuja sekaviemäröintikiinteistöjä. Olemme iloisia siitä, että joissain kiinteistöissä on korjaavia toimenpiteitä jo tehty, mutta esimerkiksi meillä Viitasaarella viemäriverkostoon päätyvien hulevesien määrä ei kuitenkaan ole enää laskenut. Sen myötä ongelmat jätevesiverkostossa jatkuvat, kertoo käyttöpäällikkö Petri Kela Alva Viitasaari Vesi Oy:stä.
Sekaviemäröinti on ympäristökysymys
Vesihuoltolaki sanelee, ettei hulevesiä saa johtaa viemäreihin. Viemäriin päätyvät sadevedet, lumien sulamisvedet ja perustusten kuivatusvedet kuormittavat jätevesiverkostoa ja pumppaamoita, lisäävät ohijuoksutusriskiä, heikentävät jätevedenpuhdistamoiden kapasiteettia ja voivat aiheuttaa tulvavahinkoja toisille kiinteistöille. Sade- ja sulamisvesiä voi päästä jätevesiverkostoon myös huonokuntoisista tai vuotavista tonttiviemäreistä.
Ajan myötä puhdistamon ja jäteveden siirron kohoavat kustannukset siirtyvät kuluttajahintoihin.
– Viemäriverkostoon johdetut kylmät vedet, esimeriksi lumien sulamisvedet, huonontavat puhdistustulosta. Esimerkiksi Viitasaarella ympäristöriski kohdistuu vakavimmillaan puhdistamon kapasiteettiin. Jos se loppuu, osa jäteveden puhdistusprosessista joudutaan ohjaamaan suoraan purkuvesistöön, jolloin järveen ajautuu esimerkiksi ravinteita, jatkaa Kela.
Viemäriverkoston ja jätevedenpuhdistamon ongelmien ohella riskit kasvavat rankkasateilla myös sekaviemäröintikiinteistöissä: viemäritulvat ja ylivuodot voivat yllättää kiinteistön asukkaat ikävästi.
Sekaviemäröinnillä on myös suuri vaikutus jätevesipumppaamojen ja -puhdistamon sähkönkulutukseen.
– Ei ole kovinkaan resurssiviisasta pumpata sade- ja sulamisvesiä pitkiä matkoja jätevesiviemäreissä kohti puhdistamoa, jossa ne kulkevat vielä huolellisen puhdistusprosessin läpi, toteaa Alva-yhtiöt Oy:n vesihuoltopäällikkö Atte Pakkanen.
Erillinen sekaviemäröintimaksu ongelmakiinteistöille
Vuoden vaihteessa Alva on ottanut käyttöön erillisen maksun sekaviemäröidyille kiinteistöille niin Jyväskylässä kuin Viitasaarella. Maksulla ohjataan kiinteistöt erottelemaan hule- ja jätevedet asianmukaisesti. Taksan suuruus määräytyy kiinteistön tyypin ja tontin pinta-alan perusteella. Näin kustannuksia saadaan kohdistettua aiheuttajaperusteisesti, sillä suurilta kiinteistöiltä tulee suhteessa eniten sade- ja sulamisvesiä jätevesiverkkoon.
Erillinen sekaviemäröintimaksu tulee voimaan erityyppisillä kiinteistöillä porrastetusti. Ensimmäisessä vaiheessa maksu koskee suuria kiinteistöjä. Ilmoitus sekaviemäröintimaksun perimisestä lähetetään asiakkaalle kirjallisesti kuusi kuukautta ennen maksun perimistä.
Vastuu kiinteistöllä, selvittelyapua Alvalta ja kaupungilta
Alvalta saa tapauskohtaisesti ja tarvittaessa apua asioiden selvittelyyn ja kokonaistilanteen arviointiin. Vastuu asioiden kunnossapidosta, korjaamisesta ja kustannuksista kuuluu kuitenkin aina kiinteistön omistajalle. Hulevesiverkoston omistaa kaupunki, joten kiinteistön hulevesien ohjauksesta tulee sopia kaupungin edustajan kanssa.