Energiatehokkuuden parantaminen on tärkeä osa taloyhtiöiden kustannusten hallintaa ja ympäristövastuullista toimintaa. Jokainen taloyhtiön asukas voi parantaa omaa asumisensa energiatehokkuutta ja vaikuttaa sen myötä niin omiin kuin taloyhtiönkin kuluihin.  

Pienilläkin muutoksilla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä. Tästä artikkelista saat konkreettisia vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön.

1. Optimoi lämmitys

Lämmityskustannukset ovat lähes aina taloyhtiön suurin menoerä. Niitä voidaan kuitenkin hallita säätämällä lämmitystä tarpeen mukaan.

Alvan Energiaoptimointi keventää kiinteistön kustannuksia ja tuo kaukolämmitteisiin taloihin sekä älyn että etähallinnan.  Kun kiinteistön lämmityksessä huomioidaan vallitsevat olosuhteet ja pysytään optimaalisessa lämpötilassa, asuinmukavuus paranee ja turhat lämmityskustannukset karsiutuvat.

Energiaoptimointia hyödyntävien taloyhtiöasiakkaidemme keskimääräinen energiansäästö on ollut noin 10 % samalla kun tehomaksut ovat pienentyneet noin 12 %.

Energiaoptimointi pienentää lisäksi hiilijalanjälkeä, sillä älykkään lämmityksen avulla optimoidaan myös Alvan lämmöntuotantoa.

 Lue lisää Alvan Energiaoptimoinnista.

2. Seuraa kulutusta

Energiatehokkuuden parantaminen alkaa oman kulutuksen seurannasta. Taloyhtiössä asuvien kannattaa hyödyntää yhtiöiden tarjoamia kulutusseurantapalveluja. Ne auttavat havaitsemaan, missä voidaan säästää.

3. Valaise energiatehokkaasti

Suosi LED-valoja yhteisten tilojen valaistuksessa. Ne auttavat kuluttamaan vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Liiketunnistimilla varustetut valaisimet auttavat myös säästämään sähköä.

4. Paranna energiatehokkuutta remonttien yhteydessä

Tutustu taloyhtiön energiankulutukseen ennen suuria energiaremontteja. Energiankulutukseen vaikuttavat kiinteistön laitteet, rakennusvuosi, huoltotoimenpiteet kuin asukkaiden käyttötottumuksetkin.

Energiatehokkuutta voidaan remonttien yhteydessä parantaa myös esimerkiksi lisäämällä ikkunoiden tiivistystä, parantamalla eristystä tai uusimalla ilmanvaihtojärjestelmiä.

5. Pienillä teoilla tuntuvia säästöjä

Suosi lyhyitä suihkuja, laske huonelämpötiloja ja vältä hukkaenergiaa. Nämä kaikki ovat yksinkertaisia keinoja, joilla vaikutat suoraan sekä energialaskuihin että hoitovastikkeisiin.