LähiTapiola Keski-Suomi ja Alva-yhtiöt Oy lanseeraavat yhdessä älykkään Vesivahti-palvelun, jonka avulla yhtiöiden asiakkaat voivat seurata omaa vedenkulutustaan sekä ehkäistä mahdollisia vesivahinkoja.

Palvelu toimii etäluettavien vesimittareiden avulla ja se on saatavana maksutta LähiTapiola Keski-Suomen kotivakuutusasiakkaille niihin pari- ja omakotitalouksiin, joissa on palveluun soveltuva Alvan etäluettava vesimittari. Palvelun avulla pyritään saavuttamaan myös merkittäviä ympäristöhyötyjä kuten energiatehokkuuden parantamista, vedenhukan minimointia ja ympäristöhaittojen torjuntaa.

Vähemmän kulutusta ja turvallisempaa arkea

Vesivahti-palvelu tarjoaa monia hyötyjä. Käyttäjä voi seurata vedenkulutustaan ja verrata sitä Motivan keskiarvoihin. Palveluun voi asettaa myös viikko- tai kuukausikulutusrajat, mikä helpottaa kulutuksen seurantaa ja vähentämistä.

– Olemme innoissamme voidessamme tarjota yhteisille asiakkaillemme älykkään ratkaisun, joka edistää sekä kestävää vedenkäyttöä että asumisturvallisuutta. Keskiverto suomalainen käyttää vettä noin 100–120 litraa vuorokaudessa. Palvelun avulla käyttäjä saa ajantasaista tietoa kulutuksesta ja pystyy tiedon avulla tekemään toimenpiteitä vedenkulutuksen vähentämiseksi, Alvan asiakkuuspäällikkö Nina Aittokangas selventää.

Resurssiviisaan vedenkulutuksen lisäksi palvelun avulla pyritään ehkäisemään vuotovahinkoja. Palvelu ilmoittaa tekstiviestillä tai sähköpostilla äkillisestä suuresta vedenkulutuksesta, jolloin käyttäjä voi heti reagoida vuotoon ja kytkeä veden pois päältä. Palvelun avulla voi havaita myös piilovuotoja, jotka ilmenevät jatkuvana vedenkulutuksena.

– Monet suuret vahingot olisivat estettävissä, jos pieniin merkkeihin reagoitaisiin ajoissa. Usein vahinko havaitaan vasta, kun vettä on ehtinyt vuotaa isoja määriä ja imeytyä rakenteisiin pitkän ajan kuluessa. Tällainen piilovuoto voi aiheuttaa isot kustannukset ja pahimmassa tapauksessa jopa terveyshaittaa kosteusvaurion muodossa. Usein piilovuotoja seuraa lopulta myös niin sanottu purskevuoto, jolloin putki rikkoutuu ja vettä vuotaa isoja määriä. Vesivahti-palvelun avulla käyttäjä havaitsee piilovuodon ajoissa ja voi ryhtyä toimenpiteisiin, LähiTapiola Keski-Suomen korvaus- ja vakuutuspalveluista vastaava johtaja Atte Hänninen havainnollistaa.

Vuotohälytysten lisäksi palvelu hälyttää myös jäätymisvaaran uhatessa eli tilanteissa, joissa vesimittarin ulkopuolinen lämpötila lähenee nollaa.

Kestävän kehityksen työkaluja

Vesi- ja energiayhtiö Alvalla ja keskinäisellä vakuutusyhtiö LähiTapiola Keski-Suomella on molemmilla tavoitteenaan rakentaa kestävämpää ja turvallisempaa tulevaisuutta. Paikallisina toimijoina yhteistyön aloittaminen tuntui luontaiselta vaihtoehdolta.

– Vesivahti palvelee molempien yhtiöiden tavoitteita. Se parantaa asiakkaidemme palvelua sekä tarjoaa helpon työkalun viisaamman arjen avuksi, Nina Aittokangas kertoo.

–Etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi sekä paikallisen yhteistyön lisäämiseksi. Olemme aikaisemmin kokeilleet erilaisia vesivahinkoja ehkäiseviä ratkaisuja, joista olemme saaneet positiivia kokemuksia. Alvan kanssa toteutettava palvelu on kuitenkin skaalautuvuudessaan ainutlaatuinen, ja yhteistyömme on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Lisäksi Vesivahti-palvelu on oleellinen osa yhtiöidemme kestävän kehityksen toimenpiteitä, ja toivottavasti sitä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös muissa LähiTapiolan alueyhtiöissä, Atte Hänninen lisää.

Vedenkulutuksen vähentämisen lisäksi palvelun avulla haetaan merkittäviä positiivisia ympäristövaikutuksia. Vedenkulutuksen hillitseminen vähentää energiankulutusta, sillä veden pumppaaminen, käsittely ja lämmitys kuluttavat energiaa. Lisäksi vuotovahinkojen ehkäisy vähentää mahdollisia ympäristöhaittoja, joita vuotavat putket voivat aiheuttaa.

Etäluettavien mittareiden vaihto on käynnissä

Alva aloitti etäluettavien vesimittareiden asennukset Jyväskylässä syksyllä 2022. Mittarit vaihdetaan kaikkiin kiinteistöihin, joissa on vielä Alvan tai vesihuoltolaitoksen omistama vanhanmallinen analoginen mittari. Vaihdot toteutetaan alueittain, ja asennukset jatkuvat vuoden 2026 loppuun asti. Vesivahti-palvelu on saatavana maksutta useimpiin etäluettaviin mittareihin pari- ja omakotitaloissa, jos käyttäjällä on LähiTapiola Keski-Suomen kotivakuutus.

– Vesivahti-palvelu alkaa pilottivaiheella, jossa palvelun piirissä ovat pari- tai omakotitaloudessa asuvat kotivakuutusasiakkaamme. Kun mittarivaihtotyö etenee, palvelu tulee yhä useamman saataville, Atte Hänninen kertoo.

 

Lisätietoja:

Alva-yhtiöt Oy, asiakkuuspäällikkö, Nina Aittokangas
P. 050 570 7788, nina.aittokangas@alva.fi