Tänään 29.4. vietetään kansainvälistä työturvallisuus- ja työterveyspäivää. Työturvallisuus liitetään usein riskialttiisiin töihin ja työn fyysisiin vaaroihin. Työtehtävistä riippumatta ergonomia ja henkinen kuormittuminen koskevat kuitenkin kaikkia työntekijöitä. Mielen murentumisesta aiheutuvat seuraukset ovat usein seurauksiltaan fyysisiä vammoja pitkäkestoisempia ja vakavampia. Teemapäivän tarkoituksena on muistuttaa, että työterveyskulttuurin tulisi olla sellainen, että se kunnioittaa yksilön oikeuttaa turvalliseen ja terveelliseen työympäristöön.

Yrityksen vastuullisuuteen liittyvissä keskusteluissa kiinnitetään usein huomiota yrityksen ympäristösuhteeseen, ei niinkään yrityksen työntekijöihin. Mystisen EHSQ-lyhennelmän kirjain S (safety, turvallisuus) tarkoittaa kuitenkin nimenomaisesti toimia työpaikan turvallisuuden varmistamiseksi ja työtapaturmien sekä vaaratilanteiden ehkäisemiseksi. Työntekijäkokemuksen kannalta Alvalla on haluttu varmistaa, että kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus päästä terveenä kotiin.

Ennakoivan turvallisuuden edistäminen

Suomessa työturvallisuuteen liittyvät säännökset perustuvat lainsäädäntöön, kuten työturvallisuuslakiin ja työterveyshuoltolakiin. Työturvallisuus on sitä, että fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset työolosuhteet työpaikalla ovat kunnossa.

Työturvallisuuteen kuuluu monia eri osa-alueita, jotka pyrkivät ennaltaehkäisemään tapaturmia, vammoja ja terveyshaittoja työpaikoilla. Näihin osa-alueisiin kuuluvat muun muassa

  • Systemaattinen vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi
  • Työntekijöiden koulutus ja ohjeistus
  • Turvalliset työmenetelmät
  • Työvälineiden ja laitteiden turvallisuus
  • Työpaikan ergonomia
  • Ensiapu ja ensiapuvälineet

Alvalla ennakoivaa turvallisuutta on edistetty alla listassa mainittujen osalta erilaisten prosessien avulla. Näitä ovat muun muassa

  • Turvallisuuteen liittyvät läheltä piti- ja poikkeamailmoitukset Havaintokeskuksen kautta
  • Turvallisuus- ja havaintokierrosten tekeminen
  • Työmaiden turvallissuunnittelu, työlupakäytännöt ja vaarojen arviointi
  • Esihenkilöiden kautta jalkautettavaksi tarkoitettu turvatuokiomateriaali
  • Aloitetoiminta
  • Otetaan opiksi -materiaali, jossa käsitellään sattunut työtapaturma, ympäristöpoikkeama tai muu toistuva turvallisuuteen, laatuun tai ympäristöön liittyvä asia. Siinä pureudutaan asian taustoihin ja seurauksiin ja mietitään, mitä pitäisi tehdä toisin, jotta tapahtunut vältetään jatkossa. Oleellista, kuten aina, on myös viestiä asiasta ja lisätä näin tietoisuutta.

– Ennakoivia työturvallisuustoimenpiteitä on Alvalla lisätty systemaattisesti vuodesta 2020 alkaen, mikä näkyy positiivisesti työtapaturmamäärätuloksissa, kertoo Alvan turvallisuus- ja laatupäällikkö Simo Hakonen, joka on hiljattain tehnyt YAMK-lopputyön työturvallisuusprosessien toimivuudesta energiayhtiössä.

Proaktiivinen turvallisuuskulttuuri seuraa tilannetta ja mittaa tuloksia

Työturvallisuuden seuraamiseen on olemassa useita mittareita, jotka auttavat organisaatioita arvioimaan ja parantamaan turvallisuutta jatkuvasti. Yleisimmät niistä ovat:

  • Tapaturmataajuus LTIF: mittaa työpaikan tapaturmien määrää tiettynä aikayksikkönä tai työtuntien määrän perusteella. Usein tapaturmataajuus lasketaan miljoonaa työtuntia kohti. LTIF auttaa arvioimaan yleistä turvallisuustilannetta ja tunnistamaan trendien suuntaa.
  • Läheltä piti- ja poikkeamatilanteiden lukumäärät

Työturvallisuuteen liittyen Alvalla on käytössä erilaisia reagoivia ja ennakoivia mittareita. Oman henkilöstön lisäksi mitataan, seurataan ja analysoidaan urakoitsijakumppaneiden sattumuksia Alvan työkohteissa. Mittaamisen avulla voidaan tunnistaa riskejä, lisätä varautumisastetta, seurata turvallisuuden kehitystä ja varmistaa, että työturvallisuuden eteen tehtävät toimet ovat vaikuttavia.

– Työturvallisuuden mittaaminen on jatkuvaa ja edellyttää aina sitoutumista organisaation kaikilta tasoilta, korostaa Tommy Seilonen, Alvan EHSQ-päällikkö.

Alvan Energiantuotannossa saavutettiin pitkä, 1,5 vuoden mittainen rupeama ilman tapaturmia.

– Havaintoilmoitusten määrän lisääntyminen, työn riskien ja vaarojen jatkuva seuranta, asioiden jatkuva esillä pitäminen ja kannustaminen ovat avaintoimenpiteitä Alvan Energiantuotannon saavuttamiin hyviin lukuihin, toteaa turvallisuuspäällikkö Samuli Mäkinen.

Vuonna 2023 Alva-konsernissa sattui neljä työtapaturmaa, joista kahdessa seurasi poissaolopäiviä. Sen sijaan työmatkat ovat sujuneet alvalaisilta viime vuosina mallikkaasti ilman ensimmäistäkään työmatkatapaturmaa.