Alvan Energiaoptimointi keventää kiinteistön kustannuksia ja tuo älyn sekä etähallinnan kaukolämpökohteisiin. Kun kiinteistöä lämmitetään vallitsevat olosuhteet huomioiden ja optimaalisessa lämpötilassa pysyen, asuinmukavuus paranee ja turhat lämmityskustannukset karsiutuvat. Energiaoptimointi myös pienentää hiilijalanjälkeä, sillä älykkään lämmityksen avulla optimoidaan myös Alvan lämmöntuotantoa.

Pieni anturi huoneiston eteisessä kerää tietoa huonelämpötilasta ja -kosteudesta. Kun anturit asennetaan asunto-osakeyhtiön jokaiseen asuntoon, saadaan kokonaiskuva kiinteistön energian kulutuksesta ja lämmönjakautumisesta eri huoneistoihin. Alvan Energiaoptimointi-palvelulla kiinteistön energiatehokkuus paranee ja kiinteistön lämmitysjärjestelmä on etävalvottavissa reaaliaikaisesti, sijainnista riippumatta.

Klaus Kettunen silmäilee joka aamuiseen tapaansa Yrjönkadulla sijaitsevan kiinteistön tilannetta tietokoneensa näytöltä. Insinöörinä vuosikymmeniä työskennelleelle taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle pilvipalvelun tarjoamat käppyrät ovat mielenkiintoista seurattavaa.

– Muutama huoneisto näyttää olevan sinisellä eli 1,5 astetta optimoidun 21,8 asteluvun alapuolella, muutama punaisella, eli lämpimämpiä. Loput eli lähes 40 asuntoa ovat tavoitellussa lämpötilassa, Kettunen kertoo.

Hän osti Yrjönkadulta asunto-osakkeen muutama vuosi sitten, ja jo ensimmäisenä talvena Kettunen ihmetteli asukkaiden tuuletusintoa pakkaspäivinä. Tammikuussa 2023 vanha lämmönsäätölaitteisto päätettiin vaihtaa uuteen, ja samalla taloyhtiössä otettiin käyttöön Alvan Energiaoptimointi-palvelu.

Huhtikuussa Yrjönkatu 30:ssä tuli täyteen ensimmäinen kokonainen vuosi optimointia. Ja vaikka Kettunen aavistelikin mahdollista säästöä, yllätti tulos positiivisesti. Jotta vertailua on mahdollista tehdä, kulutus on normeerattu eli se on laskettu vastaamaan normaalivuoden lämpötilojen lämmöntarvetta.

– Normeerattu lämpöenergian kulutus on 14 prosenttia vähemmän kuin aikaisemmin, huipputehokulutus jopa 34 prosenttia pienempi! Kettunen iloitsee.

Alvan energiainsinööri Lauri Kirjavainen tuntee optimoinnin hyödyt. Alvalla seurataan palvelun parissa olevia kiinteistöjä, ja kehitystyö on jatkuvaa.

– Energiaoptimointi on helppo ja edullinen tapa optimoida säästöjä. Käyttöönotto ei vaadi suuria investointeja vaan se voidaan liittää osaksi kiinteistön laitteistoa. Kaikki palvelua käyttävät kiinteistöt ovat saaneet hyviä tuloksia, hän summaa.

Kirjavainen on huomannut, että varsinkin vanhemmissa taloyhtiöissä asuntoja lämmitetään liikaa. Optimoinnilla huonelämpötila saadaan pysymään toivotuissa lukemissa, ja tämä tuo heti säästöä energiakustannuksiin.

Palvelun käyttöönotto on nopeaa. Kun asuntoihin on asennettu anturit, alkaa dataa piirtymään saman tien. Alvan asiantuntijat laativat tietojen perusteella kiinteistön energiaprofiilin, ja asettavat kysyntäjouston, huipputehorajoituksen sekä asiakkaan kanssa sovitut huonelämpötilojen tavoiteasetukset kohdilleen.

– Järjestelmä lähtee heti tavoittelemaan asetettuja arvoja.

Energiaprofiilista näkee kiinteistön energiakulutuksen tehopiikit, jotka järjestelmä oppii tunnistamaan ja alkaa ennakoida lämmitystarvetta. Esimerkiksi iltaisin, kun monessa kodissa on iltapesun aika, lämmitetään erityisesti käyttövettä ja alennetaan huonelämpötilaan vaikuttavan lämmitysverkon kuluttamaa tehoa. Asukkaat eivät tätä lämmön hienosäätöä huomaa laisinkaan.

Älykäs optimointi myös lukee reaaliaikaisesti sääennusteita. Jos luvassa on suoraa auringonpaistetta, se osaa arvioida lämmöntarpeen alhaisemmaksi. Näin vältytään turhalta ylilämmittämiseltä ja pidetään olosuhteet tasaisempina.

Yrjönkatu 30:ssä asumismukavuus on optimoidun ja tasaisen huonelämpötilan ansiosta parantunut. Ikkunat ovat viime talvena pysyneet kiinni. Kettusen korviin on kantautunut kiitoksia, tukala kuumuus on helpottanut.

Etäluenta säästää myös kiinteistön huoltokuluissa. Kettunen on itse esimerkiksi pystynyt nopeasti tarkastamaan asukkaiden valitukset kylmistä pattereista, ja huoltoa ei ole tarvinnut hätyyttää paikan päälle.

Energiaoptimointi-palvelu myös pelasti taloyhtiön viime uudenvuoden pyhien alla asuntojen äkilliseltä kylmenemiseltä.

– Huomasin 29.12. poikkeaman Yrjönkadun lukemissa. Yhdessä optimointipalvelun asennuksesta vastaavan kumppanimme Oumanin kanssa päättelimme, että kiinteistön vanha kiertovesipumppu ilmeisesti reistailee. Kävimme tarkistamassa tilanteen paikan päällä, ja arvelumme osuivat oikeaan. Vaihto uuteen laitteeseen ehdittiin tehdä juuri ennen pyhien alkua. Jos vikaa ei olisi havaittu etävalvonnan kautta, olisi se todennäköisesti huomattu vasta asuntojen lämpötilan laskusta, Kirjavainen kertoo.

– Yrjönkadun lämpölaitteiston pumppu oli sen verran vanha, että siitä ei saatu järjestelmään tarkempaa dataa. Nyt vaihdon myötä automaattiset hälytyksetkin kirjautuvat yhteen ja samaan etähallintajärjestelmään.

Faktalaatikko: Energiaoptimoinnin hyödyt

  • Tasaa kalliita kulutuspiikkejä, tuo selvää kustannussäästöä. Lämpöä jaksotetaan reaaliaikaiset olosuhteet ja sääennusteet huomioiden, kiinteistö itsessään toimii lämpövarastona.
  • Asuinmukavuus paranee: tasaisempi ja ennalta sovittu sisälämpötila ja sisäilmaolosuhteet.
  • Kiinteistön lämmitysenergia vastaa todellista tarvetta, energiaa ei mene hukkaan. Tämä pienentää hiilijalanjälkeä, sillä tarve ohjaa lämmöntuotantolaitoksia.
  • Mahdolliset häiriöt helposti havaittavissa etävalvonnassa, vähentää turhia huoltokäyntejä.

Lue tarkemmin, mitä Energiaoptimointi-palvelu pitää sisällään ja miten saat sen juuri sinun kiinteistöösi.