Jyväskylässä nautitaan raikkaasta hanavedestä. Laadukkaasta raakavedestä huolimatta puhdistettu talousvesi desinfioidaan kloorilla. Klooraamisella turvataan veden mikrobiologisen laadun säilyminen hyvänä myös verkostossa. Jyväskylässä talousveden klooraaminen tapahtuu klooriamiinidesinfiointina.
Kloorin maku ja haju juomavedessä ovat asioita, joista Alvan veden laadunhallintatiimi saa kyselyjä muutamia kertoja kuukaudessa. Osa ihmisistä havaitsee herkästi pienetkin klooripitoisuusmuutokset.
Klooraamisella turvataan veden mikrobiologinen laatu
Jyväskylässä on talousvesiverkostoa miltei 900 kilometriä. Talousvettä kloorataan Jyväskylässä klooriamiinidesinfioinnilla kaikilla vesilaitoksilla ja lähes kaikilla vedenottamoilla.
Jyväskylässä juomavesi on hyvälaatuista, mutta esimerkiksi veden viipymä ja lämpötila verkostossa, veden kulutus sekä veden kulkema matka vaikuttavat makuun. Klooraamisella turvataan veden mikrobiologisen laadun säilyminen hyvänä.
Jos ei ole aikaisemmin tottunut käyttämään kloorattua vettä, muutoksen aistii herkästi. Myös muutto uudelle paikkakunnalle voi olla yllätys, jos vesi maistuu ja haiseekin ihan erilaiselta kuin mihin ihminen on ennestään tottunut.
Kloorin määrä vaihtelee eri puolilla kaupunkia
Klooripitoisuuden haju- ja makukynnyksenä pidetään yleensä 0,30 milligramman pitoisuutta litraa kohden, mutta herkempi saattaa maistaa ja haistaa tätä pienemmätkin pitoisuudet. Yleensä kloorin hajuun ja makuun kuitenkin tottuu.
Alvalta verkostoon lähtevien vesien klooripitoisuus on viimeisen vuoden aikana ollut keskimäärin 0,27 milligrammaa klooria litraa kohden.
Jos kloorin haju ja maku talousvedessä tuntuu häiritsevältä, juomavettä voi ottaa avonaiseen astiaan ja säilyttää vettä vaikkapa jääkaapissa. Näin kloori pääsee haihtumaan.
Vedenlaatuun liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä vaikkapa asiakaspalautelomakkeen kautta.
Mikäli veden laatu askarruttaa, kaikissa kysymyksissäsi voit olla yhteydessä vaikkapa asiakaspalautelomakkeen kautta.
Alvan talousveden laadunhallintatiimi