Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella. Hankkeessa on mukana 15 energiayhtiötä Suomen eri kaupungeista. Porausteknologia tulee Etelä-Koreasta HanJin D&B:ltä ja operaattorina toimii Thermo Rock Oy.
– Yhden kaivon toimintamallin vahvuus on sen ympäristövaikutusten vähäisyys. Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä muodostu porausvesien suljetussa kierrossa, avaa hanketta vetävä Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen.
Energiayhtiöiden muodostama Kaupunkilämpö-konsortio testaa vesivasaratekniikkaa ensin Tampereen Tarastenjärvellä, Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen kupeessa. Siellä on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo. Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää Suomen olosuhteisiin sopivaa poraustekniikkaa ja samalla keinoja, joilla syvästä geolämpökaivosta saatavaa lämpöä pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti osana kaukolämmön tuotantoa.
– Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin, lupaa Joronen.
Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä uusi kaukolämmön lähde. Kaukolämpöverkkoon voidaan lämmintä vettä tuottaa monella eri tuotantomuodolla. Kaukolämpöasiakkaalle geolämpö on kiinnostava ja huoleton lisä valikoimaan, sillä asiakas pääsee hyödyntämään maaperän lämpöä ilman teknisiä muutoksia lämmönjakohuoneessa.
Geolämmön etuja ovat mm. sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa.
Hankkeessa ovat mukana Alva-yhtiöt, Etelä-Savon Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski Group, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Savon Voima, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.
Geolämpö tukee Alvan hiilineutraaliustavoitetta
Alvan tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030. Tavoitteen eteen tehdään paljon työtä.
– Lähestymme hiilineutraaliustavoitetta monin tavoin, esimerkiksi parantamalla voimalaitoskapasiteettia ja tarjoamalla kaukolämmön ja lämpöpumppuja yhdistäviä hybridiratkaisuja sekä lämmön kulutuksen optimointipalveluita. Myös geolämpöhankkeessa mukana oleminen on merkittävä askel kulkiessamme kohti hiilineutraaliutta, toteaa Alvan tuotantojohtaja Alex Schreckenbach.
Lisätiedot:
Kaupunkilämpö on 15 suomalaisen energia-alan yrityksen muodostama yhteenliittymä. Yhtiöt tuottavat kaukolämpöä omissa kaupungeissaan ja uskovat, että geolämmöstä olisi mahdollista saada hyvä, uusi kaukolämmön tuotantotapa, kunhan sitä on tutkittu riittävästi meidän olosuhteissamme.
Lue lisää: www.kaupunkilämpö.fi